WebEnciclopedia evanghelicilor români (161-165)

161. Constantin Caraman (1912-2001)

Vasilică Croitor: În mediul penticostal românesc, personalitatea cea mai reprezentativă și respectată pentru suferințele îndurate sub regimul comunist este Constantin Caraman.

(Răscumpărarea memoriei. Cultul Penticostal în perioada comunistă, p. 273)

Vezi:

http://constantincaraman.blogspot.com

162. Alianța Evanghelică din România

Iosif Țon: În ianuarie 1990, la prima revenire din exil, m-am întâlnit cu Silviu Cioată (Creştin după Evanghelie), Vasile Taloș (Baptist) şi Emil Bulgăr (Penticostal) şi, printre altele, le-am vorbit despre nevoia de a ne asocia și noi după modelul din Anglia şi Statele Unite. Ei au fost de acord, şi am stabilit că atunci când voi veni a doua oară în țară, ei să organizeze o întâlnire a unor conducători din toate cultele și grupările evanghelice. […] S-a hotărât să avem un Congres al Alianței noastre în perioada 19-21 octombrie 1990, la Sala Palatului, şi ne-am adunat atunci aproximativ 4500 de frați şi surori din toată țara ca să ne închinăm împreună şi să proclamăm Alianța noastră, a cultelor evanghelice din România. Era prima dată când noi, evanghelicii, atât de disprețuiți şi persecutați sub regimurile trecute, ne adunam să ne exprimăm identitatea şi crezul în prima sală a țării, acolo unde înainte se țineau congresele partidului comunist!

http://aliantaevanghelica.wordpress.com/category/istoric

Vezi:

Dă clic pentru a accesa alianta-evanghelica-din-romania-istoric-si-documente-extras-din-cartea-lui-bogdan-emanuel-radut.pdf

163. Penticostalii: Biserica subterană

Vasilică Croitor: Ceea ce diferenţiază Cultul Penticostal din România de celelalte Biserici evanghelice este tocmai amploarea pe care a luato Biserica subterană, acea comunitate informală a credincioșilor cu adevărat dedicați adevărului. Oameni nemulțumiți de reglementările impuse de stat au fost în toate cultele neoprotestante, iar în cazul altor culte se poate spune că au fost indiscutabil mai mulți lideri curajoși care s-au opus abuzuriloe comuniste. Însă în mediul penticostal, un mediu al carismelor și al libertății Duhului, în care credincioșul era învățat să își exercite darurile spirituale ca pe o necesitate a slujirii sale, Biserica subterană a devenit o realitate mai eficientă pentru perpetuarea valorilor spirituale. Grupurile de casă ilegale s-au mobilizat fără inițiativa vreunui lider și au devenit motorul supraviețuirii și chiar al creșterii Bisericii.

(Răscumpărarea memoriei. Cultul Penticostal în perioada comunistă, p. 272)

164. Biserica Penticostală Betania din ARAD

Păstorită succesiv de trei din cei patru preşedinţi pe care i-a avut Cultul Penticostal, BP Betania a luat ființă în 1945, în 1946 avînd loc prima Conferință Națională Penticostală din România.

După evenimentele din 1989 a apărut posibilitatea construirii unui nou locaș de închinare.

http://www.bisericabetania.ro/despre-noi

165. Federaţia Reprezentativă a Cultelor Evanghelice Recunoscute din Republica Populară Română

A fost înființată prin Decretul 1203 din 1950, cu scopul de controla cele 4 culte neoprotestante.

Vezi p. 267-269 din Bisericile creștine baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965)

Din seria WebEnciclopedia evanghelicilor români

WebEnciclopedia evanghelicilor români (1-50)
WebEnciclopedia evanghelicilor români (51-100)

http://wevro.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s