3 decenii de manipulare (4) – Strategii și tehnici de manipulare pe Internet (3): Pătrăţosu şi Rotundu

Clișeul din ghetoul pocăiesc referitor la cele două figuri publice (din primele două decenii postdecembriste) îi situa pe Iosif Țon și Paul Negruț într-o rivalitate interminabilă.

Clișeul a fost preluat și în afara mediului confesional evanghelic românesc.

În ACEST context (al clișeului fără putință de subminat) a apărut o specie nouă de rivalitate – cea dintre Pătrățosu și Rotundu, acestea fiind numele de blogger ale lui Marius Cruceru și Alin Cristea. Alți doi orădeni au intrat, la începutul secolului XXI, în scena publică, dar în dimensiunea cu totul diferită oferită de mediul virtual.

Se poate vedea relativ lesne că cei doi aveau o statură zdravănă de polemiști în perimetrul public, mai exact bloggerul Alin Cristea a fost singurul care i-a ținut piept bloggerului Marius Cruceru.

Pătrăţosu s-a lansat în 19 octombrie 2006, dar ritmul de postare lunar a fost nesemnificativ pînă în martie 2017, cînd a avut 31 de postări.

În partea a doua a anului 2007, ritmul de postare a fost de 80 de postări pe lună!

Capitalul de vizibilitate pe care l-a adus Pătrăţosu (în noiembrie 2007, cînd şi-a lansat Ion Iliescu blog, pe platforma WordPress de lb. română conduceau Marius Cruceru şi Ion Iliescu) grupului emanuelist este de felul în care gimnasta Nadia Comăneci sau fotbalistul Hagi l-au adus României. ‘Gimnastica’ pătrăţoasă şi ‘driblingul’ pătrăţoşenic au oferit vizibilitate, prin reflexie, grupului emanuelist.

Din acest punct de vedere, bloggerul Marius Cruceru a avut succes. Dar din perspectiva ratării ca blogger (independent), spațiul virtual românesc a pierdut imens.

În cele din urmă, în contextul „scrisorii pe care Beniamin Lup a trimis-o către Consiliul Uniunii” (cum a menționat Marius Cruceru), blogul La Pătrăţosu a fost văduvit de dinamica Pătrăţosului. Apoi Marius Cruceru a lansat un alt blog, cu numele lui, care nu a mai contat, în comparaţie cu primul blog.

Alin Cristea a făcut comentarii numeroase pe blogul la Pătrățosu, apoi şi-a lansat blogul La Rotundu în 24 noiembrie 2007 și blogul România Evanghelică în 27 aprilie 2008.

Polemica ascuțită dintre Pătrățosu și Rotundu – Marius Cruceru vs. Alin Cristea – episodul 9736, îşi intitula Dionis Bodiu, blogger de marcă, o postare în 22 septembrie 2010 – a contat foarte mult pentru deceniul al treilea de manipulare.

Mai mult sau mai puțin clișeistic, Marius Cruceru a fost considerat omul lui Paul Negruţ.

Spre deosebire de Marius Cruceru, Alin Cristea nu a putut fi considerat onmul nimănui.

Astfel, în al treilea deceniu de manipulare, Alin Cristea a reuşit să se impună ca un al treilea pol de polemică – nu mai erau doar Iosif Țon și Paul Negruș, ci și ce zicea Alin Cristea despre Iosif Țon și Paul Negruț.

Mai exact, Alin Cristea a demascat și sancționat sistemul emanuelist negruțian, fără a deveni, în nici un fel, ‘omul lui Iosif Ţon’.

Clişeul antagonismului Bucureşti – Oradea s-a menținut în mentalul ghetoului baptist, cu precizarea că demascarea publică a Bucureștiul baptist nu a putut fi realizată întrucît nu a existat un ‘Alin Cristea / Rotundu’ (nici un ‘Marius Cruceru / Pătrățosu’) în legătură cu Bucureştiul baptist.

Din acest punct de vedere, Bucureștiul baptist nu a intrat încă în secolul XXI. Umbra celor două figuri sinistre care au dominat 40 de ani – Ioan Bunaciu și Vasile Talpoș – apasă încă asupra Institutului Teologic Baptist și asupra țării, căci generaţiile de pastori cenușii care conduc (a se citi: manipulează) bisericile baptistoide au fost generate de sistemul condus de cele două figuri sinistre din București.

 

Din seria 3 decenii de manipulare

20.05.2020
3 decenii de manipulare (1) – Iosif Ţon, Paul Negruţ, Alin Cristea

23.01.2021
3 decenii de manipulare (2) – Strategii și tehnici de manipulare pe Internet (1)

31.03.2021
3 decenii de manipulare (3) – Strategii și tehnici de manipulare pe Internet (2): Reputație, Figurație, Informație

Un gând despre „3 decenii de manipulare (4) – Strategii și tehnici de manipulare pe Internet (3): Pătrăţosu şi Rotundu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s