„Ani de zile, punctul de atracție al fiecărei duminici în familie era predica lui Iosif Țon, de la Europa Liberă, undeva imediat după știrile de la ora 14.00. Veneau vecini care nu „prindeau” Europa Liberă să asculte. Se luau notițe. Se discuta. Oamenii se minunau de „profeția” că în câțiva ani comunismul avea să cadă.”
http://drezina.wordpress.com/2014/09/30/doi-batrani-controversati
Evocarea pe care o face Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre evanghelici (blogosfera evanghelică cuprinde 1.000 de bloguri în lb. română administrate de baptiști, penticostali și ‘verişori’ de-ai lor, mai mult sau mai puţin carismatici), aduce în prim plan una dintre dimensiunile identitare ale celui cunoscut de români ca „pastorul de la Europa Liberă”, respectiv amploarea influenţei pe care prezenţa pastorului baptist la microfonul Europei Libere în anii ’80 a avut-o în rîndul românilor (de diferite confesiuni).
După cum menţionează Iosif Țon, în „Mesaje transmise l Radio BBC şi Radio Europa Liberă” (Editura Cartea Creștină, Oradea, 2005), în 1981, la cîteva săptămîni după ce a ajuns în SUA, Radio Europa Liberă, „pe care-l asculta toată suflarea românească”, l-a invitat să facă emisiuni de cîte 10 minute pentru programul „Lumea creștină” de duminică seara.
În anul următor, Vlad Georgescu, devenit director la Europa Liberă, i-a oferit lui Iosif Țon 50 de minute duminica, de la 14.10 la 15.00, pentru „un program religios neoprotestant”.
Societatea Misionară Română, la care Iosif Ţon a fost ales preşedinte în 1982, a suportat cheltuielile de producţie a acestor programe pînă în 1994, cînd Europa Liberă şi-a redus drastic programele.

Cînd Iosif Țon a împlinit 75 de ani, Mihai Ciucă a menționat și el amprenta lui Iosif Țon în anticiparea căderii comunismului:
„Mi se făcuse pielea de găină când l-am auzit prevestind prăbuşirea comunismului şi avertizând credincioşii români că trebuie să fie gata pentru asta. […]
În momente dificile pentru mine, în singuratate, în frământări, în incertitudini sau pe pat de spital, Dumnezeu s-a folosit de vocea lui pentru a-mi vorbi, în circumstanţe în care alţii nu puteau să-mi aducă mesajul de care aveam nevoie la ora respectivă.”
A republicat asta pe RomaniaEv.
ApreciazăApreciază