„Ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud” (1-5)

1

Au trecut 10 zile de cînd Marius Cruceru a afișat pe blogul său postarea: ”Misecuvinismul” în spațiul evanghelic.

http://mariuscruceru.ro/2022/05/24/misecuvinismul-in-spatiul-evanghelic

Sînt doar 2 aprecieri (și nici un comentariu).

Cauzele ‘misecuvinismului’ pe care le Marius Cruceru le prezintă în articolul care continuă pe Eidctum Dei sînt: 1). O antropologie deformată; 2). amartiologie (doctrină despre păcat și har) stricată; 3). O teologie (în sens propriu) idolatră.

„Misecuvinismul” în spațiul evanghelic

Deși aceste chestiuni sînt interesante, prezența în spațiul public al lui Marius Cruceru în legătură cu „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud” în modul în care o face constituie unul dintre procedeele emanueliştilor de a întîmpina dimensiunile autentice ale unui scandal.

Fără îndoială, i-ar fi greu lui Marius Cruceru să abordeze ‘ce se întîmplă de ani de zile la Universitatea Emanuel (și Biserica Emanuel)”, sistemul emanuelist fiind evaluat de Teofil Stanciu, cel mai bun eseist din blogosfera evanghelică (care cuprinde 1.000 de bloguri în lb. română), încă din 2017 ca fiind caracterizat de manipulare şi obedienţă.

Teofil Stanmciu nu afirma nimic nou, de fapt concluziona decisiv, înscriindu-se într-un lung șir de voci publice care, de-a lungul anilor, au criticat sistemul emanuelist: Dănuț Mănăstireanu, Alexandru Nădăban, Iulian Necea, Claudiu Dobra, Ciprian Sturz și, mai ales, Alin Cristea.

De-a lungul anilor, bloggerul Marius Cruceru a avut tactici prin care a abordat ȘI chestiuni incomode, dar într-un mod care i-a convenit lui, folosind inclusiv haita de pătrățoși pentru a distrage atenția de la chestiunile incomode, care ar fi trebuit să fie tratate cu discernământ (spiritual) și adevăr.

Nu știu de vreun spațiu public evanghelic (de lb. română) care să prezinte „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud” și APOI să comenteze.

Desigur, în lb. engleză există NUMEROASE astfel de spații publice care prezintă și comentează „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud”.

În 31 mai 2022, Viorel Iuga, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, a avut o scurtă postare pe pagina sa de Facebook, în care menționa și următoarea formulă: „Condamnăm păcatele și abuzurile făcute de unii slujitori și ne rugăm atât pentru pocăința lor, cât și pentru vindecarea deplină a victimelor.”

Atît scurta postare cît şi formula menţionată nu sînt pe măsura scandalului din SUA, care poate fi urmărit în NUMEROASE articole în lb. engleză.

Așadar, cele două intervenții publice în lb. română, ale lui Marius Cruceru (cocoșat de emanuelismul negruțian) și Viorel Iuga (cocoșat de Cazul Nelu Ardelean), sînt jenante.

Din nou, se poate remarca lipsa unei revista a evanghelicilor români care s abordeze subiecte importante precum scandalul din SUA sau Mișcarea Străjerilor (din 2010-2011), cel mai important macrofenomen din ghetoul pocăiesc din ultimele 3 decenii, pe care școlile teologice de București și Oradea nu s-au învrednicit să-l abordeze.

2

Al doilea articol al lui Marius Cruceru în legătură cu „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud” e şi mai jenant decît primul.

edictumdei.org/pastorul-si-gustul-de-caviar

Din nou focalizarea cruceriană nu se bazează pe crucicentrism (evanghelic), antropologia Pătrățosului e, așa cum o știm de ani buni, ciobită – da, inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască? (Ieremia 17), dar IMEDIAT Ieremia adaugă: „Eu, Domnul, cercetez inima li încerc rinichii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtarea lui, după rodul faptelor lui.”

Marius Cruceru, precum gaşca lui de emanuelişti, nu stă „cu frică şi cutremur” înaintea Celui care e „plin de har și adevăr”, ci, ca unul care cunoaște prea bine atitudinea neîndurătoare a coreligionarilor săi – a se vedea chestiunea colaborării cu Securitatea, n-ar vrea să fie făcut de rîs la peste 50 ani.

Chestiunea ‘pastorului celebritate’ pe care o abordează, plin de zel (imatur), îi oferă din nou Pătrățosului ocazia să-și etaleze talentul de a distrage atenția de la chestiuni FOARTE IMPORTANTE, prin apelul la chestiuni care par IMPORTANTE.

TOȚI sîntem la un moment dat în căcat, dar, ca să-l amintesc pe Oscar Wilde, unii dintre noi privesc spre stele.

De la Adam încoace, toți oamenii, chiar dacă se tem de Dumnezeu, sînt înclinați spre rău, spre ratarea țintei – David e exemplul des folosit, dar ce să zicem și de Iona?

Eu obișnuiesc să-l dau exemplu pe David Marius Cruceru, care s-a complăcut MULȚI ani în minciună și tactici de distragere a atenției.

Cum spuneam pe vremea Pătrățosului, avem nevoie de Natani.

Ori, în viziunea antropologică emanuelistă, ce e important e important.

În viziunea ÎMPĂRĂȚIEI, ce e FOARTE IMPORTANT e important.

E important să mergi la biserică (daca asta duce la maturitate spirituală), însă e FOARTE important să te închini ÎN DUH ȘI ÎN ADEVĂR.

E FOARTE IMPORTANT să trăiești în duh și în adevăr și să te închini în fiecare zi Celui care e plin de har și de adevăr.

Nu e cazul lui Marius Cruceru și al emanueliștilor…

3

A fost primul articol al lui Marius Cruceru, în care scria:

„De o vreme încoace în lumea evanghelică ies de sub preș scandaluri noi și se trage cortina de peste viața unor celebrități ale amvonului. Probabil cel mai răsunător a fost scandalul cu Ravi Zacharias, dar acesta se înscrie într-o linie mai lungă. Nici patria noastră n-a fost scutită de astfel de istorii.”

A fost al doilea articol, în care a menţionat: „să nu ajung în situația în care Johhny Hunt și alții au ajuns”.

A apărut şi o postare pe pagina facebook a lui Viorel Iuga:

„Când unii baptiști o iau razna…
Cu puțin timp în urmă auzeam, ne smeream și condamnam greșelile și păcatele unor baptiști din America. Acum auzim, ne este rușine, ne doare și condamnăm păcatele unora din Austria. Am condamnat și vom continua să condamnăm greșelile și păcatele unora din România.”

Toate cele trei articole sînt jalnice şi distrag atenţia de la „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud”.

Majoritatea dintre cele 100 de comentarii la postea ameţită a lui Viorel Iuga sînt imbecile.

Încă un moment ratat de cei, precum Marius Cruceru şi Viorel Iuga, care ar trebui să lămurească enoriaşii.

4

În lb. română, „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud” rămîne un mister.

După ce Marius Cruceru, în două rînduri, a distras atenţia asupra a ceea „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud”, Viorel Iuga a introdus în ecuaţia misterului şi „păcatele unora din Austria”.

Aşadar, şi dacă ar fi fost informaţii în lb. română, nemernicile intervenţii publice ale lui Marius Cruceru şi Viorel Iuga ar fi distras oricum atenţia de la „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud”.

Curiozitatea devine, așadar, tot mai mare.

Ce ar mai putea să scrie Marius Cruceu?

O, multe…

Să nu ne dorim să intrăm într-un alt cadran al Zodiei Pătrățosului, velocipedist feroce, cu apetit mai mult pentru eisegeză decît pentru exegeză.

Viorel Iuga folosește de 3 ori termenul „biserică” și de două ori termenul „Împărăție”.

Termenul „slujitori” este menţionat în legătură cu biserica, dar apoi în legătură cu Împărăţia: „slujitori… dedicați Împărăției”.

Viorel Iuga afirmă, în primul caz, că slujitorii „au o fișă a postului definită clar de către Mântuitorul și trebuie să o respecte întocmai”.

Încep să mă întreb ce Biblie citește (în ultima vreme) Viorel Iuga…

Discursul lui Viorel Iuga miroase a fundamentalism ieftin…

5

Repet: În lb. română, „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud” rămîne un mister.

Informația circulă greu în ghetoul pocăiesc.

Circulă la nivel de bîrfă.

Cu atît mai mult, în aceste zile, în care conservatorii și ultraconservatorii își umflă mușchii și jubilează pentru victoria trumpiștilor (referitoare la avort), „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud” nu e subiectul informațiilor din ghetoul pocăiesc.

Încă o dată, liderii naționali ai baptiștilor sînt inexistenți în spațiul public. Doar Viorel Iuga a avut o postare amețită.

Ultimele postări de pe site-urile uniuneabaptista.ro și revistacrestinulazi.ro sînt din martie, respectiv aprilie 2022.

Ne putem aștepta să apară postări mai degrabă despre victoria trumpiștilor decît despre „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud”.

Dar în lb. engleză sînt multe articole disponibile pe Internet, și nu doar de anul acesta.

Baptiștii români care vor să fie la zi cu cele mai importante știri ar trebui să știe „ce se întîmplă acum în Convenția Baptistă de Sud” și ce se întîmplă în Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România (cazul Nelu Ardelean, cazul Ionel Tuțac etc.).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s