Iosif Țon – 89 de ani

În primele decade ale secolului XXI, Iosif Țon a rămas ultimul mare mit al baptiștilor români, cea mai notorie instituție a baptiștilor români, dar și cea mai importantă figură din istoria evanghelicilor români, un ctitor de instituții care nu poate fi comparat, în istoria baptiștilor români, decît cu Constantin Adorian.

 

Oricine, în următorii 10 sau 100 de ani, va vrea să știe cîte ceva despre evanghelicii români, va trebui să petreacă pagini bune citind despre Iosif Țon. Lipsa monografiilor despre Iosif Țon și despre alți evanghelici de notorietate nu este decât un semn de dezinteres al evanghelicilor români pentru propriile personalități și valori.

Vezi:

Iosif Țon – Citate

Blogurile lui Alin Cristea: IOSIF ȚON
Alin Cristea: Cine este Iosif Țon?
Alin Cristea: Lecții de viaţă – Iosif Țon
Alin Cristea: Istoria baptiștilor orădeni în date și imagini (3) – Constantin Adorian și Iosif Țon
Alin Cristea: Our Amazing Josef Tson
Alin Cristea: Baptistul carismatic. Cazul Iosif Țon (2010-2011)

Dicționarul panoramic al personalităților din România. Sec. XX (Șerban N. Ionescu, Editura Victor Frunză, București, 2006, 467 p.):

ŢON, Iosif (Gârbovița, AB, 30.IX.1934). Preot evanghelist. Prof. de liceu, se convertește la baptism în 1968. Urmărit de autoritățile comuniste, slujește ca preot la Oradea până în 1981, după care este expulzat din țară. Ajuns în SUA, devine predicator de seamă. Revine ca misionar în România după 1989 și fondează Inst. Teologic Baptst din Oradea.

WIKIPEDIA:

Iosif Țon (n. 30 septembrie 1934Gârbovițajudețul Alba) este un pastor baptist din România.

După plecarea din România, a predicat mulți ani la Radio Europa Liberă, în fiecare duminică între orele 14-15 în cadrul unui program religios transmis în perioada comunistă.

După 1990 Iosif Țon a pus bazele și a asigurat funcționarea Institutului Biblic Est-European, Institutului Biblic din Oradea (astăzi Universitatea Creștină Emanuel), a postului de radio Vocea Evangheliei și al Editurii Cartea Creștină din Oradea. A fost inițiatorul Alianței Evanghelice din România, alianță ce regrupează cultele neoprotestante în România: baptiști, penticostali și creștini după evanghelie. De asemenea a fost unul din pastorii Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea, cea mai mare biserică baptistă din România (alături de pastorii Paul Negruț și Nicolae Gheorghiță) și a contribuit la construirea noii clădirii a bisericii Emanuel.

 

Din broșura BISERICA BAPTISTĂ EMANUEL 1909-2009:

Iosif Țon era un bun predicator, cu un oarecare prestigiu atât în țară cât și în străinătate, continuând cu mult succes lucrarea începută de Liviu Olah în Biserica nr. 2 din Oradea. În timpul său, clădirea bisericii a fost renovată, iar spațiul ocupat de ea dublat ca mărime prin acoperirea curții.

Biserica nr. 2 a crescut mult, având 1.688 de membri și aducând o pondere însemnată în deciziile care se luau în cadrul Cultului. Din acest motiv, prestigiul pastorului a crescut chiar și în fața autorităților. Biserica a început să fie vizitată de mulți credincioși din biserici din străinătate și mai ales din S.U.A., care i-au dus numele peste hotare.

În anul 1980 însă, pastorul Iosif Țon a plecat în S.U.A., fiind numit director al Societății Misionare Române care fusese înființată de Petru Truța. […]

În anul 1990, după revoluţie, pastorul Iosif Ţon s-a reîntors în ţară din Statele Unite. A revenit la Oradea în echipa pastorală a bisericii. A fost implicat în propovăduirea Cuvântului aducând învăţătură după darul specific cu care l-a înzestrat Dumnezeu. Dedicarea pentru ridicarea clădirii Societății Misionare de pe strada Cuza Vodă a dat roade. Radio Vocea Evangheliei din Oradea a funcționat ani de zile în cadrul acestei clădiri. Tot acolo s-a aflat pentru o perioadă biblioteca Institutului Biblic Emanuel din Oradea.

Din anul 1991 până 1994 fratele Iosif Țon a fost rector al Institutului Biblic Emanuel. În această vreme au început lucrările ridicării campusului universitar. În anul 1994 a predat rectoratul fratelui Paul Negruț care obținuse între timp doctoratul în teologie, Iosif Țon devenind prorector al Institutului.

În anul 1996 pastorul Iosif Țon s-a retras de la amvonul bisericii, în urma chemării lui Dumnezeu de a ține studii de creștere spirituală în cadrul unor conferințe pastorale în țară și străinătate. A continuat să fie prorector al Institutului Biblic și cadru didactic. În anul 1996, fratele Țon s-a retras ca prorector al Institutului Biblic, dedicându-se și mai mult conferințelor de creștere spirituală. Pentru încă un an de zile, până în 1997, a continuat să predea cursuri de viață- spirituală și teologie pastorală în cadrul Institutului. În anul 1997, prin cererea de transfer la Societatea Biblică Română, a încetat implicarea ca dascăl în Institutul Biblic Emanuel din Oradea, dar a continuat lucrarea de evanghelist, de coordonare a Societății Misionare, de pastor-învățător în cadrul conferințelor de viață spirituală și de scriitor, publicând o seamă de cărți. Pentru o scurtă perioadă a păstorit Biserica Bpatistă nr. 2 din Brașov, după pensionarea pastorului Mara Cornel. După pensionare s-a retras în Statele Unite.

 

Romanian Missionary Society:

In 1982, Dr. Josef Tson, was elected to serve as president, after Dr. Trutza’s retirement. Josef Tson had been exiled by the Communist government of Romania for taking a stand in defense of the Christians and against the abuses of the Communist regime.

Convinced that Communism would soon fall, Dr. Josef Tson brought to the RMS a new vision for training young men and women for ministry. To achieve this, he initiated an ambitious program of publishing Christian books and training materials in the Romanian language, to provide all the books necessary for theological training. At the same time, the radio ministry took a new turn by broadcasting an evangelical Christian program over BBC and Radio Free Europe, reaching a very wide audience.

When Communism fell in Romania, during the bloody days of December 1989, a new era opened for RMS. Dr. Tson returned to Romania and initiated the establishment of the

  • Romanian National Alliance of Evangelicals,
  • „Emanuel” Bible Institute in Oradea (now, „Emanuel” University)
  • Radio „Voice of the Gospel” network, in partnership with HCJB
  • Christian Publishing House „Cartea crestina”

The impact of these ministries gains strength as time goes by:

  • the National Alliance of Evangelicals gives a strong and united voice to all evangelicals of Romania,
  • hundreds of graduates from the „Emanuel” Bible Institute / University minister in churches, schools, social work agencies, charitable foundations,
  • Christian radio is a permanent presence in the major cities of Romania, and since 2005 (by direct satellite-to-listener broadcasting) in all of Europe,
  • „Cartea crestina” has published over 150 titles and more are published every year.

Starting in 1995, Dr. Tson began an itinerant ministry in Romania, focusing on spiritual life seminars, calling all Christians to a renewal of their commitment to Christ. The impact was felt not only in Romania, but also abroad, and „growing in the likeness of Christ” has become a dominant theme of Dr. Tson’s preaching.

The same year Dr. Darrel Anderson started serving as Executive Director of RMS and initiated a number of programs that continue to impact our ministries in Romania:

  • Sponsor-a-Pastor, to aid pastors in small rural churches and new church plants,
  • Adopt-a-Student, assisting Seminary students in both Romania and Moldova,
  • YouthNetwork, a resource website for youth workers in Romanian churches,
  • Orphan assistance, through Bible clubs and summer camps.

Dr. Tson chose to retire in October 2004, to focus on teaching and writing, as well as spending time with his family. He maintains a busy schedule, preaching and teaching at missionary conferences, churches, theological schools, youth conferences, pastors’ conferences. He continues to write feverishly and to date he has published 17 books.

Lasă un comentariu