Din lumea comunicatelor penticostaloizilor români (1-5)

1

Trăim în plin elan de generare de comunicate de către penticostaloizii români din țară și SUA.

Comunicatul Uniunii Bisericilor Române Penticostale din SUA și Canada 2024 a fost citit de către Cristian Ionescu, președintele organizației.

Comunicatul are 5 puncte.

Iată punctul 2:

„Sîntem îngrijorați de direcția multor comunități care se liberalizează în sensul vestimentației din ce în ce mai lumești, portul de bijuterii, închinarea surorilor cu capul decoperit și în special la unele servicii de căsătorie exagerările sînt din ce în ce mai mari și pierderea încărcăturii spirituale este evidentă.” (08.46)

Punctul 2 pare a fi dedicat în întregime… femeilor.

Fie avînd în vedere numai acest punct, comunicatul devine suspect de… încrîncenat.

Ionescu în acţiune…

2

„3. Sîntem împotriva diminuării luminii în timpul serviciilor şi crearea unei atmosfere de concert strident, cu mişcări de dans, joc de lumini şi fum, după modelul celor seculare.” (04.20)

Domnul ÎMPOTRIVĂ – cel care se referea la Conferinţa Peniel de la Oradea din 2011 cu formula: „un festival al Satanei” – continuă comunicatul Uniunii… cu chestiuni de ordine interioară.

Care ar trebui abordate, desigur. Dar unde? În ce revistă? Pe ce site-uri și bloguri?

Faptul că un asemenea comunicat e înbregistrat și postat (pe cel puțin două conturi) pe YouTube e un joc de… fum.

Am fost și sînt împotriva jocurilor de fum practicate de Cristian Ionescu la penticotali (și de Paul Negruț la baptiști).

3

„4. Considerăm organizarea de conferințe naționale pentru femei un afront și un act de agresivitate și interferență împotriva bisericilor noastre, pentru că potrivit Scripturilor femeii nu-i este îngăduit să predice, să ocupe funcții executive în biserici. Aceste conferințe nu sînt inițiate prin consens de organizațiile noastre și contemstăm modul lipsit de scrupule în care sînt cointactate și recrutate surorile din bisericile noastre pentru a prticipa la aceste întruniri. Uniunea și bisericile noastre încurajează implicarea surorilor în tot felul de activități și slujiri și apreciază eforturile și sacrificiile lor în viața familiilor și bisericilor. Dar extrapolarea activităților surorilor în afara bisericii locale, prin organizarea de conferințe naționale, reprezintă o mare eroare, căreia îi vedem rezultatele negative în alte spații denominaționale și confesionale, ajungîndu-se în unele pînă la ordinarea femeilor.”

Bagă, Ionescule, bagă la greu.

Punctul 5 e foarte interesant.

Comunicatul e prezentat pe un cont YouTube sub denumirea:

Cristian Ionescu taie robinetul cu bani pentru organizațiile religioase ce nu prezintă încredere

🙂

4

„5. În contextul crizei generate de falimentul misiunii Holy Fire şi pentru a crea un cadru corespunzător campaniilor de strîngere de fonduri întreprinse în bisericile noastre, conducerea Uniunii a aprobat înființareaunei comisii de evaluare etico-morală a misiunilor care ne vizitează, proiect care va fi inițiat în curînd de departamentul de misiune și evanghelizare a Uniunii. Toate misiunile care voir dori să-și prezinte proiectele în bisericile noastre vor contacta această comisie și vor primiun aviz de calificare funcție de scorul de integritate pe care îl vor primi.”

S-a înțeles, da? S-au înnăsprit condițiile în care sînt mutate fondurile din conturile penticostoide din SUA în conturile penticostaloide din România.

E greu să nu se facă legătura, de către oricare cititor, cu faptul că numele lui Cristian Ionescu a apărut în cel de-al treilea comunicat (6-7 februarie) de anul acesta al conducerii Cultului Penticostal din România:

„Orice presiuni din exterior pentru a dicta mersul investigației și pentru a impune unele măsuri pripite reprezintă o lipsă de respect față de conducerea CCP și față de credincioșii care sunt îndurerați de cele petrecute. Pacea unei comunități tulburate de pierderea fulgerătoare a unui pastor proeminent nu se poate restabili prin insinuări, bănuieli, afirmații nefondate ori judecăți sumare și partizane. Consiliul Bisericesc al CCP îi solicită pastorului Cristian Ionescu să înceteze transmiterea acestui tip de mesaje care, prin retorica lor inflamatoare, polarizează audiența și contribuie la apariția de noi zvonuri. De altfel, dacă existau astfel de bănuieli, ne-am fi așteptat ca frații să se informeze mai întâi de la președintele Cultului, nu să iasă în spațiul public.”

Acum 2 săptămîni Cristian Ionescu declara: „Toată lumea știa de ani de zile, numa’ cei care au fost mai apropiaţi de omul acela nelegiuit, ăia n-au știut nimic. Eu am știut acum un an și jumătate șimi s-a spus că se vor lua măsuri drastice. Vicepreședintele, secretarul, oamenii cei mai apropiați din organizația rău famată n-au știut ce face președintele lor. Și noi, de pretutindeni, am primit informații.” (min. 02.20)

5

„1. Dorim să promovăm şi să cultivăm în bisericile noastre o atitudine pozitivă față de lucrarea Duhului Sfînt – roadă, daruri și rînduială – și în ce privește stăruințele organizate în bisericile locale pentru botezul și umplerea cu Duhul Sfânt. Menținem că botezul cu Duhul Sfînt este un imperativ, că semnul inițial este vorbirea în alte limbi și nu aprobăm ordinarea în slujbă a celor care nu sînt botezați cu Duhul Sfînt.” (02.50)

În mod intenționat, nu am început cu punctul 1, ci l-am lăsat DUPĂ celelalte 4 puncte.

Punctele 2 și 4, referitoare la femei, punctul 3, cu jocul de lumini și fum, și punctul 5, despre condițiie strîngerii de fonduri, sînt oarecum… mai la îndemînă. Oarecum mai ‘clare’ decît chestiunea botezului cu Duhul Sfînt.

Nu am observat să apară în comunicat chestiunea vindecărilor (care, alături botezul cu Duhul Sfînt și vorbirea în limbi, ține de specificul penticostaloid.)

Nu am observat să fie vorba, pe undeva, de dogma Sfintei Treimi (care e doctrină fundamentală pentru confesiunile creștine).

Lasă un comentariu