Iosif Țon – 50 de chestiuni (1-5)

1. Alin Cristea (2011): Acum câțiva ani îl numeam pe Iosif Țon ultimul mare mit al baptiștilor români. După evenimentele din ultimul an, se poate lesne vedea că Iosif Țon este, de fapt, ultimul mare mit al evanghelicilor români. La moartea sa îi vor fi aduse omagii cum numai Richard Wurmbrand – pastor luteran, dar apropiat al confesiunilor evanghelice – a mai primit. Ceea ce va confirma ceea ce scria Dănuț Mănăstireanu despre Iosif Țon: “cel mai important lider evanghelic din România, după Richard Wurmbrand”.

Cazul Iosif Țon e, de departe, cel mai interesant, colorat, savuros caz în ultimii 40 de ani la evanghelicii români. Și nu mai puțin CEL MAI IMPORTANT CAZ. De acest caz sînt legate multe nume sonore și multe evenimente și proiecte ale evanghelicilor români de dinainte și de după ’89.

Nu am nici o îndoială asupra faptului că un astfel de caz ar trebui să facă parte din studiul istoriei evanghelicilor din România la instituții confesionale academice precum Universitatea Emanuel din Oradea, Institutul Teologic Baptist din București, Institutul Teologic Penticostal din București.

2. Alin Cristea (2011): Iosif Țon a fost și este în continuare cea mai notorie instituție a baptiștilor români!

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2011/02/03/cind-a-devenit-iosif-ton-o-institutie

3. Teofil Stanciu (2014): Ani de zile, punctul de atracție al fiecărei duminici în familie era predica lui Iosif Țon, de la Europa Liberă, undeva imediat după știrile de la ora 14.00.

Veneau vecini care nu „prindeau” Europa Liberă să asculte. Se luau notițe. Se discuta. Oamenii se minunau de „profeția” că în câțiva ani comunismul avea să cadă. Revoluția ne-a lăsat oarecum nedumeriți și parcă ușor temători că s-ar putea ca vocea lui Țon să nu mai fie auzită pe undele radio.

http://drezina.wordpress.com/2014/09/30/doi-batrani-controversati

4. Sali Sabri (2014): Eram orfan de ambii părinți, elev la liceul musulman din Medgidia, proaspăt întors la Domnul, când fratele Iosif Țon a văzut în mine ce nu a văzut nimeni. Aflase despre mine de la o misionară din Oradea. M-a scos din liceul musulman și m-a adus la Oradea la liceul creștin. […]

Nu înțelegeam de ce toată lumea mă respectă doar pentru că am fost adus acolo de către acest mare om. Abia după aia am înțeles cine este și ce a făcut.

5. Lucian Ciupe (2014): Ce îi datorez eu fratelui Iosif Țon? Nimic, ca om. Mult, ca instrument al Olarului vieții mele.

http://toniosif.wordpress.com/2014/10/05/lucian-ciupe-ce-ii-datorez-eu-fratelui-iosif-ton

Lasă un comentariu