Teofil Stanciu – 44 de ani

Cei mai buni bloggeri evanghelici: Alin Cristea (Oradea), Teofil Stanciu (Oradea), Dionis Bodiu (Sighișoara) – Oradea, 15 mai 2018, la lansarea volumului „Sacrul prin film”, de Dionis Bodiu

În repetate rînduri, de-a lungul anilor am scris că Teofil Stanciu e cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici (blogosfera evanghelică cuprinde 1.000 de bloguri în lb. română).

Drezina lui Teofil Stanciu constituie unul dintre puținele bloguri evanghelice realmente interesante, care poate fi recomandat oricînd, cu entuziasm, atît cititorilor evanghelici cît și celor din alte confesiuni. Textele lui Teofil Stanciu sînt rezultatul unor reflecții (sport practicat de nu prea mulți evanghelici, epuizați de cotidianul vieții în ghetoul confesional evanghelic și pe străzile cartierului provincial românesc), transcrise cu talent și transpirație, într-un spirit nobil care tînjește după transcendent. (2012)

La ultima ediție a Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice, ediția a X-a, am acordat toate cele 3 premii – Blogul anului 2016, Postarea anului, Declarația anului -, constînd în 10 cărți, lui Teofil Stanciu.

O dată cu premiile anunțate în 1 martie 2017, menționam că blogul lui Teofil Stanciu, Cu drezina, alături de Recitirea și Scriptorie, contribuie la conturarea tezaurului evanghelic românesc de la începutul secolului XXI.

Într-o perioadă de tranziție complicată, cu convulsii și speranțe, pentru evanghelicii români, Teofil Stanciu a oferit, prin eseurile sale, nu doar o privire de ansamblu asupra unor fenomene ale mediului confesional evanghelic românesc, ci a constituit un turnesol care a revelat spectrul cromatic al unui mediu religios minoritar bîntuit de clișeizare și ghetoizare.

Triada Teofil Stanciu – Dionis Bodiu – Marius Corduneanu a constituit, în acești ani de obezitate blogosferică, o escadrilă de avangardă care a survolat perimetrul confesional evanghelic cu o eficacitate pe care ar fi trebuit să o obțină o revistă a evanghelicilor din România, care însă nu a existat și nu sînt semne că va exista. (2017)

Începînd din primăvara anului 2019, Teofil Stanciu conduce revista online Convergențe – „revistă de orientare creștină interconfesională sau transconfesională, dar fără afiliere denominațională”, activitatea de redactor-șef înlocuind-o pe cea de blogger, dar Teofil Stanciu a continuat să fie activ pe Facebook, cu postări interesante, consistente, provocatoare.

Editura Casa Cărții Oradea, 8 mai 2013

Teofil Stanciu a fost editor coordonator la Editura Casa Cărții din Oradea, care a publicat de-a lungul anilor cărți remarcabile, precum „Excludere și îmbrățișare” (2014) și „Credință publică” (2022), ambele scrise de Miroslav Volf.

Anul 2022 constituie un an de cotitură pentru Teofil Stanciu – după 10 ani la Editura Casa Cărții îl găsim redactor-șef la revista Convergențe, apărînd un număr pilot, realizat la un înalt nivel editorial.

De asemenea, anul acesta și-a luat doctoratul – „Dimensiunea chenotică a prezenței creștine publice” (Universitatea Aurel Vlaicu din Arad).

Cred că Teofil Stanciu a devenit, la 44 de ani, unul dintre cei mai interesanți evanghelici din postdecembrism.

Îmi aduc aminte, însă, cu nostalgie, și de acel Teofil Stanciu din celebrul grup de poeți evanghelici „Cuvinte la schimb” (coordonator: Ionatan Piroșca).

Cluj (Biserica Baptistă Mănăștur), 2005

.

Lasă un comentariu